به گزارش شهرآرانیوز، محدودیت فروش و عرضه گوشی آیفون مدل ۱۴ در بازار و افزایش قیمت گوشیهای مدل بالا آیفون که به عبارتی گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار عنوان میشود که ارز دولتی به آن اختصاص نمییابد دچار نابسامانی شده است به طوری که آیفون مدل ۱۳پرومکس که در مدت مشابه سال گذشته حدود قیمت ۴۰میلیون تومان بود اکنون به حدود قیمت ۱۰۰میلیون تومان هم رسیده است.
گفته شده تا اطلاع ثانوی ورود گوشی مدل جدید ایفون ۱۴ حتی به صورت مسافری و چمدانی از ابتدای اسفندماه ممنوع است که این موضوع سردرگمی برای افرادی که از قبل این مدل گوشی را وارد کردند که رجیستری هم ندارد بیشتر خواهد کرد.
احسان الدین تقی زاده در گفتگو با شهرآرانیوز میگوید: پیرو دستورات و ابلاغیه ها، هر نوع تصمیم گیری در بازار تلفن همراه بر اساس دستور العملها و ابلاغیههایی است که کشوری اعلام میشود. دررابطه با گوشی همراه آیفون ۱۴ که مهر ماه اعلام شد تا اطلاع ثانونی محدودیت خرید و فروش این گوشی اعلام شد و رجیستری این گوشی به تعویق افتاد. مجددا در بهمن ماه همانطور که در اخبار خوانده شده بر اساس نامهای که در فضای مجازی مطرح شد و صحت آن هم اعلام شد از یکم اسفند ماه ورود آیفون ۱۴ حتی به صورت مسافرتی و پستی هم ممنوع شده است.
به گفته رئیس اتحادیه صنف فروشندگان موبایل مشهد، ورود آیفون ۱۴ به صورت قانونی از طریق شرکتهای وارداتی هم ممنوع شده است و این موضوع تا اطلاع ثانونی اعلام شده و قطعیت ندارد و مشخص نیست این تا اطلاع ثانونی تا کجا ادامه دارد.
وی افزود: تعیین تکلیف برای گوشیهای ایفون ۱۴ که به صورت مسافری در گمرک از قبل قرار دارد، که آیا آنتن و رجیستری به آنها اختصاص مییابد یا نه؟ هنوز مشخص نیست.
تقی زاده ادامه داد: آماری از اینکه چه تعداد گوشی در این وضعیت در بازار مشهد وجود دارد در دسترس نیست که چه تعداد وارد شدند و چه تعداد آنتن گرفتند و چه تعدادی در انتظار تعیین تکلیف هستند و حتی ممکن است از اسفند ماه حتی تمدیدی که برای رجیستری گوشیها انجام شود لغو هم بشود. اما آنچه که شفاف است اینکه باید تا دستورالعملهای بعدی برای تعیین تکلیف ورود و رجیستری گوشی همراه منتظر باشیم.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان موبایل مشهد گفته است: ایجاد تقاضا برای خرید یک کالا را واحدهای صنفی تعیین نمیکنند. در واقع ورود مدعیان وخریداران به بازار تقاضا را ایجاد میکند. باید دید با تصمیم گیری جدید که از اسفند ماه برای ورود گوشی ایفون ۱۴ انجام شده خریداران جدید به بازار ورود پیدا میکنند یا نه؟
وی افزود: مسلما مردم تعیین کننده قیمت در بازار هستند و تقاضا تعیین کننده قیمت نهایی در بازار است.
وی درباره دلیل افزایش قیمت گوشی مدل ۱۳ ایفون در بازار گفت: گوشیهای بالای مدل ۶۰۰ دلار ارز نیما و بانکی را دریافت نمیکنند و ورود این دسته گوشیها توسط صادرکنندگان سایر محصولات مثل زعفران، خشکبار و ... انجام میشود و صادرکننده با ارزی که به دست میآورد میتواند هر کالایی را وارد کند و با نرخ روز ارز به فروش برساند.
این فعال صنفی تصریح کرد: قانون گذار که برای گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار ارز دولتی اختصاص میدهد برای عموم مردم این امکان را فراهم کرده است و در حال حاضر این دسته کالاها در بازار به اندازه کافی وجود دارد و مشکلی در تامین این دسته گوشیها نداریم. مگر اینکه تصمیم گیری جدیدی قانون گذار اتخاذ کند.
تقی زاده افزود: به دلیل رقابت بالا در صنف فروشندگان و واردکنندگان موبایل و سود مجازی که برای آنها مشخص شده است تخلف کمتر اتفاق میافتد. مگر اینکه نوسان قیمت در گوشیهای ۶۰۰ دلار به بالا باشد که تعیین کننده آن قیمت واردکنندگان و فروشندگان تلفن همراه نیستند که بتوانیم نظارتی داشته باشیم.
وی تاکید کرد: ما این پیشنهاد را دادیم که اگر ترتیبی اتخاذ شود که از ارز صادرتی برای شرکتهای تخصصی وارد کننده گوشی اختصاص یابد بازار قابل کنترل خواهد بود؛ و صادرکنندگان به نحوی تحت نظر بانک مرکزی ارز حاصل از صادرات خود را به واردکنندگان تلفن همراه اختصاص دهند تا نظارتها کاملتر اجرایی شود. چون اتحادیه نمیتواند نظارتی برای فروش کالاهای بالای ۶۰۰ دلار داشته باشد.
وی در باره رجیستری گوشی که عنوان میشود در بخش خصوصی انجام میشود گفت: هیچ نوع کالایی مثل ایفون ۱۴ به صورت قانونی کد فعالسازی توسط گمرک نگرفته است. رجیستریهایی که در جاهای مختلف گفته میشود انجام میشود بر خلاف قانون است و غیر مجاز است و از لحاظ ما مورد تایید نیست.